Een samenwerking tussen gemeente Utrecht, acht projectontwikkelaars en tientallen partners: voor de een klinkt het als een te complex landschap om in te innoveren, voor het eigenarencollectief van de Utrechtse wijk Merwede als de uitgelezen kans om duurzame innovaties uit de pilotfase te trekken.
Samen richtten ze Merwede LAB op, het eerste en grootste gebiedsontwikkeling innovatielab dat concrete duurzame innovaties op wijk-, gebouw- en materiaalniveau in de ontwerp-, ontwikkel-, bouw- én leeffase daadwerkelijk toepast voor maar liefst 6.000 woningen en 12.000 mensen.
Mirjam Schmüll (programmamanager Merwede LAB en mede-oprichter Brokkenmákers), Niel Glas (strategisch projectmanager bij gemeente Utrecht) en Martijn Bakker (partner bij projectontwikkelaar Lingotto) delen tijdens deze sessie de geheimen achter de grote slagkracht van het privaat-publieke collectief, en geven mee hoe dit voor andere gebiedsontwikkelingen ook haalbaar is. Een commitment van tenminste 10 jaar voor alle partners bijvoorbeeld, genoeg bewegingsvrijheid in plannen om in die periode te kunnen blijven innoveren voor veranderende behoeften en collectief optimisme over de toekomst van gebiedsontwikkeling.
Het Merwede LAB geeft inhoud en invulling aan vier programmalijnen. Alle programma’s hebben als doel om proces- en productinnovaties te initiëren die daadwerkelijk toegepast kunnen worden bij de ontwikkeling en bouw van Merwede. De programma’s opereren op drie schaalniveaus; gebied, gebouw en materialen. Bovendien richten ze zich op zowel de harde kant; duurzame energie & circulair bouwen, als de zachte kant; social design & gezond stedelijk leven.
LESSEN UIT DE PRAKTIJK: MERWEDE LAB ALS INNOVATIEMOTOR VOOR DUURZAME GEBIEDSONTWIKKELING door Mirjam Schmüll, Martijn Bakker, Niel Glas